Geschiedenis Engeland

De geschiedenis van Engeland is niet bij iedereen even bekend. Toch heeft de geschiedenis veel invloed gehad op het huidige leven van de Engelsen. De geschiedenis zit vervlochten in de cultuur van de Engelsen en maakt hun tot wie ze zijn. 

De inwoners die tegenwoordig in Engeland wonen, zijn niet de oorspronkelijke inwoners.
Rond de middeleeuwen is Engeland door verscheidene volkeren binnengevallen. Eén van deze volkeren was een groep van het Romeinse volk, namelijk de Angelen. Deze Angelen waren onder andere uit Duitsland, Nederland en Denemarken afkomstig.
Naar de Angelen is Engeland vernoemd en daar is ook de Engelse taal van afkomstig.
Pas vanaf 871 was er officieel een Koning in Engeland, genaamd Alfred de Grote, vanaf dat moment was Engeland een eenheid.
Door de eeuwen heen kreeg Engeland een steeds grotere macht. Met name door de British East India Company, werd Engeland een gevestigde handelspost. Dit speelde zich af rond 1600. Voor de opkomst van de Britse compagnie had Nederland de grootste vloot. Door de grote groei van de Britse compagnie werd het echter een geduchte tegenstander.
Vlag British east Indian compagny
Engeland ging voor een ware handelsmonopolie. Pas rond 1700 werd er een wet ontwikkeld die monopolie tegenging en hiermee kwamen er meer kansen voor kleinere ondernemingen.
Doordat Engeland een eiland is, is het erg lastig gebleken om het land binnen te vallen. Hierdoor zijn de inwoners altijd hetzelfde gebleven en heeft Engeland een erg sterke cultuur kunnen ontwikkelen. Dit is ook terug te vinden in het kopje ‘cultuur’ (zie Informatie Engeland).
Rond 1700 stond Engeland niet langer meer alleen onder de macht van een koning, het parlement kreeg ook inspraak. Over de jaren heen werd de inspraak van de koning steeds minder en tegenwoordig is het dan ook tot een minimum beperkt. 
Dit is echter lange tijd heel anders geweest. De redenen hiervan zijn terug te vinden in het ontstaan van de anglicaanse kerk. 

Rond 1500 heeft de Church of Engeland, ook wel de anglicaanse kerk, zich afgescheiden van de Europese Rooms-katholieke kerk.
Rond die tijd was koning Hendrik VIII de heerser van het land. Hij stelde aan het parlement voor om de ‘act of supremacy’ in te voeren. Dit hield in dat vanaf dat moment de koning aan het hoofd van de kerk stond en na God het meeste macht had. Hendrik had ruzie met Rome omdat hij wou scheiden van zijn toenmalige echtgenote, Catharina van Aragon, om te trouwen met zijn maîtresse Anna Boleyn. Samen met Catharina had hij een dochter, Mary en samen met Anna had hij dochter Elizabeth. In 1534 werd de act of supremacy aangenomen.
Thomas Crammer was de aardsbisschop tijdens het bewind van koning Hendrik. Cranmer had een sterke afkeer van de Romeinse paus en in 1534 werd dan ook de banden met de paus verbroken.
Hendrik VIII
Vanuit de Rooms-katholieke kerk ontstond er maar weinig verzet. Wel werden alle protestanten vervolgd.  
Na het bewind van Hendrik kwam zijn zoon Edward VI aan de macht, maar hij overleed al op 15 jarige leeftijd. Na Edward was het land heel kort onder leiding van Lady Jane Grey, die op 15 jarige leeftijd aftrad.
Toen kwam Mary aan de macht, de dochter van Hendrik VIII die hij als bastaard  bestempeld had.
Mary nam maatregelen om het Rooms-katholicisme in Engeland te herstellen. Ze begon een vervolging van protestanten. Dit gebeurde met harde hand en hierdoor verworf Mary haar bijnaam, bloody Mary. In 1558 overleed ze kinderloos en kwam haar macht in handen van haar halfzus, Elizabeth.
Koningin Elizabeth I
Elizabeth neigde richting de kant van het protestantisme, maar was zelf niet erg geïnteresseerd in een religieuze oorlog.
Tijdens de regeerperiode van Elizabeth kwam het toneel en de literatuur sterker naar voren dan ooit. Dit was de periode waarin schrijvers als William Shakespeare en Christopher Marlowe naar voren kwamen.
Door Elizabeths voorkeur voor het protestantisme werkte ze Schotland, met ondersteuning van de paus, tegen zich. Ook Spanje en Frankrijk keerden zich tegen de koningin.
De koningin is nooit getrouwd en heeft geen erfgenamen voortgebracht. Ze werd ook wel de virgin Queen genoemd. Elizabeth heeft vele jaren geregeerd en na haar dood kwam de schotse koning Jacobus VI van schotland op de troon. Dit zorgde voor een goede verstandshouding tussen Engeland en Schotland.

In de jaren 1800 vond in Engeland een industriële revolutie plaats. Gedurende deze eeuw was er een opkomst van landbouw en ontstonden er fabrieken en hiermee dus vele fabrieksarbeiders.
Van 1837 tot 1901 was Engeland in de handen van queen Victoria. Deze periode wordt ook wel het Victoriaanse tijdperk genoemd.
De periode werd gekenmerkt door deugdzaamheid en wordt nog wel eens als preuts, humorloos en nuchter beoordeeld. Rond deze tijd onstond ook de romantische stroming. dit bracht schilders en dichters voort als bijvoorbeeld William Turner, John Constable en William Wordsworth. 
Schilderij van John Constable

In de twintigste eeuw vonden er na de wereldoorlogen veel veranderingen plaats. Zo werd er plotseling veel meer aandacht besteed aan de gezondheid van de mens. Gedurende beide oorlogen behoorde Engeland tot de winnende groep, maar het heeft het land veel gekost. De loopgravenoorlog heeft diepe sporen in de cultuur van Engeland achter gelaten.
Een dag in het jaar vind er in Engeland nog remembrance day plaats, op deze dag worden de gevallenen herdacht. Als symbool hebben de mensen een poppy (klaproos) op hun kleren gespeld.
Na de wereldoorlog begon deze bloem op de loopgraven te groeien. Ook werd de bloem gebruikt als ingrediënt om morfine te maken om de pijn van de soldaten te verlichten.
Een bekend gedicht over de klaproos is afkomstig van de Canadese militaire arts en dichter John McCrae.
            
In Flanders fields the poppies blow
Klaprozen bloeiend op een loopgraf
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.




Bronnen:
Geschiedenis Engeland
Landenweb
Wikipedia
Engeland info
Absolute Facts