Stagebedrijf

Om een goed beeld te krijgen van de prestaties van een bedrijf, kan een bedrijf getoetst worden aan het 7S-model van Richard Pascale, Tom Peters en Robert Waterman. Aan de hand van verscheidene onderdelen zal bepaald kunnen worden hoe goed een bedrijf het doet. 

Het 7S-model bestaat uit de volgende onderdelen:
1.       Strategy (strategie)
2.       Structure (structuur)
3.       Systems (systemen)
4.       Staff (personeel)
5.       Style (managementstijl)
6.       Shared values (gemeenschappelijke waarden).
7.       Skills (sleutelvaardigheden)
In een model verwerkt ziet het 7S-model er zo uit:

7S-Model
Duidelijk is te zien dat alle punten met elkaar verbonden staan en elkaar dus kunnen beïnvloeden. 

Midden augustus zal ik stage gaan lopen bij de gezondheidsdienst voor dieren in Deventer. Aan de hand van het 7S-model zal ik bepalen wat de huidige prestaties van het bedrijf zijn.
De meeste informatie is afkomstig van de website van de GD. De informatie die niet beschikbaar was, is door middel van aannames tot stand gekomen.
De gezondheidsdienst voor dieren is een bedrijf dat zich richt op het bestrijden en voorkomen van besmettelijke dierziektes. De gezondheidsdienst bestaat sinds 1919 en is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de overheid en veehouders.

Strategy.
De missie van de gezondheidsdienst voor dieren is dat het de hoofdrolspeler in diergezondheid wil zijn. Hun belangrijkste taak hierin is het voorkomen dat dieren besmettelijke ziektes oplopen. 
Dit proberen ze te bereiken door verscheidene rollen aan te nemen:
·         Monitoring.
In samenwerking met het LNV en de Productschappen Zuivel en Vee, Vlees en Eierenheeft de GD in 2002 een diergezondheidsmonitor opgezet. Hierdoor kunnen ziektes tijdig ontdekt worden en is er duidelijk wat er moet gebeuren wanneer er een ziekte ontdekt is. 
·         Gezondheidsgaranties/vrijwillige programma's.
Om de garantie te hebben dat een bedrijf gezond is, geeft de GD gezondheidscertificaten af. Dit geeft de zekerheid dat een veestapel vrij is van een bepaalde ziekte. Een bedrijf kan dit certificaat verkrijgen door mee te doen aan een vrijwillig programma.
·         Wettelijke dierziekteprogramma's.
In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) is geregeld dat de overheid verantwoordelijk is voor de bestrijding en preventie van een ziekte. De overheid geeft deze taak door aan de GD. De GD krijgt dus de opdracht om de ziektes aan te pakken. Hieronder valt het onderzoeken van melkmonsters en secties op kadavers van verdachte dieren.
·         Ondersteuning bij verdenking en uitbraak.
Als er op een bedrijf verdenking of uitbraak is van een besmettelijke ziekte, dan ondersteund de GD de overheid met laboratoriumonderzoeken en specialistenteams.
·         Onderzoek, ontwikkeling en expertise.
De GD werkt al lang voor veel opdrachtgevers en heeft hierdoor veel kennis en ervaring. Deze kennis wordt vertaald in tips en diensten voor hun klanten.

Structuur.
Van de gezondheidsdienst voor dieren is geen compleet organisatiediagram beschikbaar. Aan de hand van informatie op de website is bepaald met welke instanties en leidinggevenden het bedrijf onder andere te maken heeft.

Aan het hoofd van de GD staat de directeur, de heer dr. R Stolp.
De raad van commissarissen van de GDD bestaat uit:  
Voorzitter: de heer M. Sol
De heer ir. H. Folkerts
De heer B.J. de Lange
Mevrouw prof.dr. A.J. van der Zijpp

Het bedrijf heeft verder te maken met de stichting beheer gezondheidsdienst voor dieren. Het bestuur is benoemd door LTO-Nederland.
Namens de Rundveehouderij: De heer S.J. Schenk, De heer A.J.M. van Hoof
Namens de Varkenshouderij: Mevrouw A.L. ten Have-Mellema, De heer M. M. Rooijakkers
Namens de Schapen- en Geitenhouderij: De heer N. T. M. Verduin
Benoemd door de NOP/Pluimveehouderij: De heer ing. J.T. Wolleswinkel, De heer J. Vroegindeweij
Benoemd door de NZO: De heer Th. Bos, De heer A.K. Schaap

Instanties waar de GD onder andere mee te maken heeft zijn: CVI, RIVM, Rendac, FD, VWA, LNV en het RVO.

Het logo van de GD
Systems.
Binnen de gezondheidsdienst voor dieren wordt er gebruik gemaakt van verscheidene systemen. Het belangrijkste systeem is momenteel voor de monitoring van de diergezondheid. 
In overleg met LNV en de Productschappen is vastgesteld dat de diergezondheidsmonitoring zich moet richten op drie doelen:
1.       Opsporen van uitbraken van bekende aandoeningen of ziekteverwekkers die niet normaal in Nederland voorkomen.
2.       Opsporen van nog onbekende aandoeningen.
3.       Zicht houden op trends en ontwikkelingen.
Deze doelen worden bereikt door verscheidene monitoringsinstrumenten. Alle instrumenten hebben als doel om ziektes en aandoeningen op tijd te kunnen signaleren.
De verschillende instrumenten zijn
·        De GD Veekijker en sectiezaal
·        Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP)
·        Veterinaire milieutoxicologie
·        Data-analyse
·        Prevalentie-onderzoek
·        Waarschuwingssysteem
·        Bewakingsprogramma’s
·        Andere monitoringsinstrumenten zijn vooral gericht op het volgen van trends rondom diergezondheid die voor de sector en/of de overheid van specifiek belang zijn
Voor meer informatie over het monitoringssysteem wordt er doorverwezen naar de website van de GD.

Staff.
De GD heeft 400 voltijd medewerkers, werkzaam in het laboratorium, in de buitendienst, als veterinair specialist en op de administratie. Ze werken voor de overheid, voor de dierenartsen en voor de veehouders. Een belangrijke taak van de GD is om laboratoria in binnen- en buitenland te ondersteunen en hun betrouwbaarheid te meten. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of een laboratorium goed en nauwkeurig te werk gaat. 

Volgens de website van de Gd biedt de GD de werknemer een innovatieve en dynamische werkomgeving. Mensen die affiniteit met dieren hebben en openstaan voor nieuwe ontwikkelingen zitten hier goed op hun plek.De kennis van de werknemers kan ingezet worden bij het wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk.
Verder biedt de GD ook trainingen en bijscholing aan de werknemers. Ze vinden het erg belangrijk dat de kennis op een goed niveau blijft.
De GD heeft een eigen CAO en aanvullende regelingen, zoals:
·         resultaatafhankelijke beloning
Het bedrijf GD
·         plus-, min- en overuren
·         eindejaarsuitkering
·         vergoeding opleidingen
·         flexibele werktijden
·         mogelijkheid uitruilen van arbeidvoorwaarden (cafetaria-systeem)
·         bijdrage premie zorgverzekering
·         bijdrage GD aan levensloop
·         pensioen
·         spaarloon
·         12 adv-dagen
·         25 vakantiedagen

Style.
Bij de gezondheidsdienst voor dieren is de sfeer naar het personeel toe erg belangrijk. Om dit te bewerkstelligen is er dus ook een goede band nodig tussen managers en personeel.
De managers hebben een duidelijke leidingfunctie, maar hebben alsnog een goede verstandshouding met het personeel. Ze weten persoonlijke informatie van elkaar en reageren attent met verjaardagen etc.
Binnen het gebouw hangt een erg ontspannen sfeer. Werknemers gaan leuk met elkaar om, maar blijven wel effectief met hun werk bezig.

Shared values.
De visie van de gezondheidsdienst voor dieren is dat het samen met dierhouders, industrie en overheden streeft naar diergezondheid en duurzame productie.
Om dit te behalen heeft de gezondheidsdienst voor dieren zichzelf verschillende rollen toegewezen:
dienstverlener, onderzoeker, ontwikkelaar, adviseur, partner en ondernemer.
Dienstverlener: Door zijn kennis en praktische middelen kan de GD als dienstverlener behulpzaam zijn voor de ondernemer. Ze nemen hiermee de klanten werk uit handen. 
Onderzoeker: Als onderzoeker heeft de GD zich sterk gevestigd. Ze hebben het grootste veterinair-diagnostisch laboratorium van de wereld. Zij voeren ruim vier miljoen bepalingen per jaar uit, ofwel 15.000 tot 20.000 laboratoriumbepalingen per dag. 
Ontwikkelaar: De GD is actief bezig met het volgen van trends en ontwikkelingen. Aan de hand hiervan kunnen ze testen verbeteren en daarmee de diergezondheid en voedselveiligheid waarborgen. 
Adviseur: Doordat de GD erg divers personeel heeft, kan het de klant op verscheidene punten adviseren. De GD heeft gespecialiseerde dierenartsen en experts, zoals biochemici, toxicologen,
statistici en microbiologen, onder één dak. 
Partner: Door de vele wetenschappelijke en praktische kennis is de GD hét aanspreekpunt voor diergezondheid. Ze kunnen goed inspelen op de wensen van hun klant en daarmee iedereen tevreden houden. 
Ondernemer: De GD is zelf ondernemer en begrijpt daarom ook andere ondernemers. Het bedrijf staat erg dicht bij hun klanten en ziet daardoor ook snel en gemakkelijk verbetermogelijkheden.

Skills.
Aan de hand van een aantal sleutelvaardigheden wordt aangegeven hoe de GD het op verscheidene punten doet.

Sleutelvaardigheden Matrix
Sterk
Zwak
Strategie
X

Structuur
X

Systemen
X

Personeel
X

Technologie
X

Stijl van leidinggeven
X

Gedeelde waarden

X
Producten/diensten
X


Uit de matrix is te halen dat de GD het op alle punten momenteel erg goed doet. De gedeelde waarde scoort echter wat minder, omdat ze hun visie niet erg duidelijk naar voren brengen. Er moet erg goed op de website naar gezocht worden voor deze duidelijk wordt. Dit kan inhouden dat deze boodschap ook niet direct naar het personeel wordt uitgedragen.
Op de overige punten scoort de GD erg sterk en lijkt het erop dat de GD de sleutelvaardigheden goed onder controle heeft. 
De GD is een bedrijf dat sterk gevestigd is in de diergezondheid en dat zich, door de verscheidene rollen die het aanneemt, onderscheidt van andere bedrijven. Dit is de kracht van de GD.