Informatie Engeland

Nederland en Engeland liggen niet ver van elkaar af, maar toch zijn de verschillen tussen de landen duidelijk merkzaam. Onderstaand worden verscheidene aspecten van Engeland belicht en zal er duidelijk worden waar de grootste verschillen zitten.

Demografie.
Het verenigd koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. In deze blog zal met name Engeland behandeld worden. 
Engeland kent in totaal rond de 50.714.000 inwoners, waarvan er ruim 7 miljoen in Londen wonen. Engeland heeft één van de grootste bewonersdichtheden van de wereld. De inwoners van Engeland worden Engelsen genoemd en de taal die zij spreken Engels.
Engelse vlag
Vanaf de 20ste eeuw is de Engelse taal erg gegroeid en kan het tegenwoordig ook een wereldtaal genoemd worden. De taal ‘Engels’ is een mengeling van het Angelsaksisch (wat de Germanen spraken) en het Normandisch Frans.
Tegenwoordig leven in Engeland niet alleen maar Engelsen. Ongeveer 81,5 procent van de bevolking is Engels. Voor de rest leven er 9,6% schotten, 4,2% Ieren, 1,9% Welshmen en 2,8 overige etnische groepen. 
De godsdiensten in Engeland komen erg overeen met de rest van Europa, hoewel toch de Anglicaanse kerk de overhand heeft. Rond de 27 miljoen Engelsen zijn hier tegenwoordig nog lid van. 

Topografie.
De graafschappen van het Verenigd Koninkrijk
Heel het Verenigd Koninkrijk is onderverdeeld in zogenaamde ‘Counties’, oftewel graafschappen.  Deze graafschappen bestaan met name voor administratieve, geografische en politieke doeleinden.  
In het rechter figuur zijn de verschillende graafschappen te zien.
Engeland kent in totaal 66 plaatsen met stadsrechten.
Vergeleken met Nederland is het landschap in Engeland heel erg afwisselend. Er zijn gebieden die vlak zijn en ook gebieden met bergen en heuvels. Een kenmerkend landschap van Engeland zijn de witte kliffen bij Dover.
De dieren die in Engeland voorkomen verschillen niet veel van Nederland. Wel komen er vele vis- en vogelsoorten voor en leven er vele pony’s en paarden in het wild.

Onderwijssysteem.
In Engeland is het onderwijssysteem erg overeenkomstig met het Nederlandse onderwijssysteem. Kinderen moeten vanaf 5 jaar verplicht naar het basisonderwijs. Dit onderwijs loopt van grade 1 tot grade 6.
Na het basisonderwijs volgt het middelbaar onderwijs.
Net zoals in Nederland kent Engeland bachelors, masters en PHD opleidingen.

Klimaat.
Engeland staat met name bekend om de vele regenval. Het klimaat in Engeland is maritiem. Door de omliggende zeeën staat er vaak een harde, vochtige wind.
De luchtvochtigheid blijft over het gehele jaar relatief hoog, hoewel Engeland zachte zomers en winters kent.
Langs de kuststreken is er een zonpercentage van 30% tot 40%. Ook komt er vaak mist voor.
De totale regenval in Engeland is gemiddeld meer dan 200 dagen per jaar. Dit is een erg hoog aantal.
Door de vele regenval is de grond ook erg geschikt voor de landbouw. In totaal wordt bijna driekwart van het grondgebied in Engeland gebruikt voor de landbouw.
Temperatuurstabel Engeland
Neerslagtabel Engeland
Cultuur.
Doordat in Engeland vrijwel altijd dezelfde volkeren hebben gewoond en omdat de kerk omstreeks 1500 de banden met de rooms-Katholieke kerk heeft gebroken, kent Engeland een erg eigen en veelomvattende cultuur.
Het feit dat Engeland zich afscheid van de rest Europa uit zich al in het feit dat de auto’s in Engeland links rijden en dat de euro er nog niet is ingevoerd.
Op het gebied van sport is Engeland erg actief. Voetbalclubs als Manchester United, Liverpool, Arsenal en Chelsea maken een groot deel uit van het dagelijks leven van veel Engelanders. De hooligans vormen dan ook nog steeds een groot probleem in de Engelse cultuur. Behalve voetbal beoefenen Engelsen ook andere sporten, maar geen van die sporten is zo groots als voetbal.
Het Engelse eten wijkt ook enigszins af van de andere westerse eetgewoonten. Zo is Fish and Chips een lekkernij, maar ook black pudding, pie and mash en Haggis.

Scene uit Hamlet
Wat mede de cultuur van Engeland heeft bepaald is de Elizabethaanse tijd. Uit deze tijd stammen grootheden als William Shakespeare en Christopher Marlowe. Met name de gedichten en toneelstukken van Shakespeare zijn alom bekend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Romeo en Juliet, MacBeth en Othello. Er zullen er maar weinig zijn die niet bekend zijn met de quote ‘To be or not to be, that is the question’ uit het toneelstuk Hamlet. De stukken van Shakespeare zijn vervlochten met de cultuur van Engeland.

Het gedrag van Engelsen wordt over het algemeen als erg beschaafd gezien. Ze beginnen een zin vaak met excuse me sir/madam en ze gaan niet gauw rechtstreeks tegen iemand in. Als ze  het ergens niet over eens zijn zeggen ze niet ‘I disagree because…’ , maar ‘I get where you are coming from, but…’
Ook is het in Engeland niet netjes om een bord niet leeg te eten, dit wordt als vreemd en ondankbaar gezien.
Vanuit de kerk zijn er ook nog gedragingen overgebleven. Zo was na de Elizibethaanse periode de Katholieke kerk erg in opspraak gekomen. Tegenwoordig is er geen religieuze strijd meer, maar het koningshuis mag nog steeds niet katholiek zijn of met een katholiek trouwen.
Qua feestdagen komt Engeland redelijk overeen met Nederland, afgezien van een paar eigen feestdagen.
Hieronder staan een aantal voorbeelden van  feestdagen weergegeven:
•  23 April: Sint Joris Dag (Engelse Patroonheilige)
Guy Fawkes
•  Eerste maandag Mei: May day
•  Laatste maandag in Mei: late Spring Bank Holiday
•  Laatste maandag in Augustus: August Bank Holiday
•  21 April: Queen’s Birthday
Op 5 november is er de zogenaamde Guy Fawkes day. Dit grijpt terug op een Engelse militair die bekend is geworden om een samenzwering om de toenmalige koning Jacobus I te vermoorden. Het complot werd ook wel het buskruidverraad genoemd. Om het te herdenken mogen kinderen elk jaar een pop in de vorm van Guy Fawkes in brand steken. Deze dag gaat gepaard met veel vuurwerk. 

Aan de hand van de 4 dimensies van Hofstede, zal er een verdere vergelijking tussen Engeland en Nederland gemaakt worden. De onderwerpen hiervan zijn:
  • ‘Machtsafstand’ (van klein naar groot) 
  • ‘Collectivisme’ tegenover ‘Individualisme’ 
  • ‘Femininiteit’ tegenover ‘Masculiniteit’ 
  • Onzekerheidsvermijding (van zwak naar sterk)
Machtsafstand: In landen als Nederland, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en de Vs is er sprake van een kleine machtsafstand. Er is weinig sprake van maatschappelijke ongelijkheid en iedereen is vrij om zijn/haar mening te uiten.
Collectivisme/individualisme: Volgens Hofstede komt het collectivisme en individualisme redelijk overeen met de welvaart van een land. Als een lang erg welvarend is, dan zijn mensen geneigd om meer voor zichzelf en zijn naaste familie te zorgen. In arme, meer collectivistische landen, denken ze meer als een groep en is er een sterker 'wij-gevoel'. 
Engeland en Nederland kennen beide een hoge welvaart en neigen op dit punt dus erg naar het individualisme. 
Femininiteit/masculiniteit: Deze dimensie geeft aan of er meer waarde wordt gehecht aan de mannelijke of de vrouwelijke kwaliteiten. Onder masculine worden competiviteit, assertiviteit en ambitie geschaard en de vrouwelijke kwaliteiten richten zich meer op bescheidenheid, solidariteit en dienstbaarheid. De feminine landen hebben een meer overlappende rolverdeling onder de mannen en vrouwen. 
Nederland wordt gezien als een feminien land. Engeland is daarentegen meer een masculien land. Zij hebben wat meer ambitie en zijn meer prestatiegericht, Nederland neigt meer naar het samenwerken. 
Onzekerheidsvermijding: Landen die hoog bij dit onderdeel scoren hebben een erg berekenende cultuur. Alles moet duidelijk geregeld worden om onzekerheden te vermijden, zo ook in het zakendoen. Ze willen alles onder controle houden. 
Laagscorende landen kijken dingen meer aan en laten het op hun afkomen. Nederland en Engeland scoren beiden relatief laag op dit punt, hoewel Engeland nog iets lager dan Nederland. 


Aan de hand van de dimensies van Hofstede kan geconcludeerd worden dat Nederland en Engeland op weinig punten erg verschillen. Alleen op het gebied van masculiniteit en femininiteit is er een verschil te ontdekken. 



Bronnen:
Wikipedia
Pictures of Engeland
Culturescope
Landenweb
Anglicaanse kerk
Culturele dimensies
Hofstede
Klimaat
Feestdagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten